Erasmus

1. Page Εrasmus TEI of Epirus

Πατήστε εδώ

2. Facebook-page Εrasmus TEI of Epirus

Πατήστε εδώ

Login σπουδαστών

Για δηλώσεις ή ανανεώσεις εγγραφών των σπουδαστών καθώς και άλλες πληροφορίες  πατήστε εδώ. (Θα πρέπει να έχετε στην διάθεσή σας όνομα χρήστη και κωδικό).

Facebook Σπουδαστών

Το facebook των σπουδαστών

facebook

Login Γραμματείας-ΚαθηγητώνΗγουμενίτσα, πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας

Παρελθόν, παρόν και μέλλον

Λιμάνι  ΗγουμενίτσαςΟ μεγαλύτερος σε πληθυσμό — 11.608 κάτοικοι — Δήμος του Ν. Θεσπρωτίας εκτείνεται σε έκταση 80.808 στρεμμάτων, καταλαμβάνοντας την περιοχή γύρω από τον μεγάλο κόλπο της Ηγουμενίτσας, πρωτεύουσα του νομού, και μέχρι τις παλιές εκβολές του Καλαμά. Η πεδινή έκταση προέκυψε από τις προσχώσεις του Καλαμά, ενώ έχει υποστηριχθεί ότι η Χερσόνησος της Λυγιάς, ο Πύργος, κ.ά. λοφάκια στην περιοχή των εκβολών του ποταμού ήταν νησιά (τα Σύβοτα του Θουκυδίδη) κατά την ιστορική περίοδο. Δέλτα του  Καλαμά

Το ακρωτήρι Δρέπανο, όπου σήμερα βρίσκεται το ομώνυμο δημοτικό κάμπινγκ που φράζει εν μέρει την είσοδο του κόλπου της Ηγουμενίτσας, και το μικρό βάθος της θάλασσας είχαν πιθανότατα καταστήσει προβληματική από την αρχαιότητα τη χρήση του κόλπου του λιμανιού (Θουκυδίδης «Λιμήν έρημος»). Ελάχιστα λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής ( 40.000-9.000 π.Χ.) αποτελούν τη μοναδική ένδειξη για εμφάνιση του προϊστορικού ανθρώπου στα όρια του Δήμου. Οι ανασκαφές στο λόφο του Πύργου Ραγίου έδειξαν ότι η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από την 2η π.Χ. χιλιετία. Στη Πύργος  Ραγίουχερσόνησο της Λυγιάς, Β. του κόλπου της Ηγουμενίτσας, την κλασσική εποχή, πιθανότατα και πριν την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, άποικοι από την Κέρκυρα δημιούργησαν την Τορώνη, αποικία των Κερκυραίων στην ηπειρωτική ακτή. Οχυρωμένη με ισχυρά ισοδομικά τείχη, η Κερκυραϊκή Περαία προστατευόταν από την πλευρά της στεριάς από το μικρό, καθαρά στρατιωτικού χαρακτήρα, κάστρο του Πύργου Ραγίου. Ένδειξη πρώιμης ρωμαϊκής παρουσίας αποτελεί η αγροικία στη θέσηΣαρκοφάγος από το Λαδοχώρι «Τρουμπέ» Ν.Σελεύκειας, καθ’ οδόν από την Ηγουμενίτσα προς το Δρέπανο. Ένας αρκετά εκτεταμένος οικισμός των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, με ασβεστόκτιστες κατοικίες και πλακοστρωμένους δρόμους και μικρές πλατείες, δημιουργήθηκε στο μυχό του κόλπου της Ηγουμενίτσας, στην περιοχή Λαδοχώρια στα ανατολικά του νέου λιμανιού, ο οποίος φαίνεται ότι επέζησε και κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, αποτελεί δε τον μακρινό πρόγονο της σημερινής πρωτεύουσας του νομού. Στο νησάκι Πρασούδι — σύμφωνα με μία παράδοση ο βράχος που πέταξε ο Κύκλωπας Πολύφημος Κάστρο Ηγουμενίτσαςστον Οδυσσέα — στην είσοδο του κόλπου της Ηγουμενίτσας, σώζονται σε αρκετό ύψος τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού. Η περιοχή της Ηγουμενίτσας εμφανίζεται εκ νέου στο προσκήνιο το Μεσαίωνα, καθώς το κάστρο της, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση στο λόφο ανατολικά του κτηρίου της Νομαρχίας, απασχόλησε τους Ενετούς από το 1.204 κ.ε. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το λιμάνι της χρησιμοποιήθηκε — μετά πιθανότατα από εκβάθυνση της εισόδου του — ως αγκυροβόλιο από τον τουρκικό στόλο. Το κάστρο αυτό ανατίναξε ο Μοραζίνι το 1685, αφού προηγουμένως μετέφερε τα δώδεκα κανόνια του στην Κέρκυρα. Στην τελευταία περίοδο της τουρκικής κατοχής (19 αι.) χρονολογείται ο πύργος που έχτισε ο Αγάς της περιοχής πάνω σε πύργο που προστάτευε μια από τις πύλες του αρχαίου κάστρου στον Πύργο Ραγίου, προκειμένου να ασκεί την εποπτεία του στον εκτεταμένο κάμπο της περιοχής.

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις ιχθυοκαλλιέργειες, το εμπόριο, τη βιοτεχνία, τον τουρισμό και τέλος όλο και περισσότερο στις μεταφορές. Σήμερα η Ηγουμενίτσα, πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου και του Ν. Θεσπρωτίας, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική θαλάσσια πύλη εισόδου στην ελληνική επικράτεια, ενώ η προνομιακή αυτή θέση της θα αναβαθμιστεί με την ολοκλήρωση των εκτελούμενων εργασιών επέκτασης του λιμανιού της και την έναρξη λειτουργίας της «Εγνατίας» οδού.

 

britishflag greekflag

Migration and Diaspora

5th Adriatic - Ionian Conference

md

LEGAL INTERPRETING

Τhe research project LEGAL INTERPRETING IN GREECE

didi

Ημερολόγιο γεγονότων

Σεπτέμβριος 2021
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Αναζήτηση